15 Nisan 2025 19:24

Ayvalık’ta proje okullara tepki: “Eğitim kurumları iktidarın arka bahçesi değildir”

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde Eğitim İş ve Eğitim Sen temsilcilikleri, Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) proje okullara yaptığı öğretmen ve yönetici atamalarına karşı ortak bir basın açıklaması düzenledi. Atamaların liyakatten uzak bir anlayışla gerçekleştirildiğini savunan eğitimciler, uygulamaya karşı hukuki süreci sürdüreceklerini duyurdu.

Ayvalık’ta bir araya gelen eğitim sendikaları, MEB’in 2025 yılı "Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme" sonuçlarının, tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi “şeffaflıktan uzak” ve “siyasi sadakat temelli” olduğunu belirtti. Yapılan ortak açıklamada, öğretmen atamalarının somut, ölçülebilir ve nesnel kriterlere dayanmadığı ifade edildi.

“Siyasi sadakat, mesleki liyakatin yerine geçti”

Sendikalar, proje okullarına yapılan atamalarda yandaş sendika üyelerine öncelik verildiğini, mülakat sistemiyle liyakatin göz ardı edildiğini ve bu yolla proje okullarının bir siyasi kadrolaşma aracına dönüştürüldüğünü vurguladı. Açıklamada, “Yüzlerce nitelikli ve deneyimli öğretmen, Bakanlık takdiriyle dışarıda bırakılmış, bu durum sadece bireysel mağduriyet yaratmakla kalmamış, eğitimin niteliğini de doğrudan etkilemiştir” denildi.

“Eğitimde eşitlik ve adalet sağlanmalı”

Eğitim kurumlarının siyasi müdahaleden arındırılması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, öğretmen atama ve yönetici görevlendirme süreçlerinin şeffaf, denetlenebilir ve liyakat esaslı hale getirilmesi talep edildi. “Eğitim kurumlarını siyasal iktidarın arka bahçesine dönüştürmeyi hedefleyen bu atama politikalarından derhal vazgeçilmelidir” çağrısı yapıldı.

Proje okullarına atanan öğretmenlerin yer değiştirme haklarının sadece proje okulları ile sınırlandırılmasının da büyük bir adaletsizlik olduğu belirtilen açıklamada, Bakan’ın tek başına belirleyici olduğu atama sistemine karşı yargı mücadelesinin sürdürüleceği ifade edildi.

“Birlikte mücadeleye çağırıyoruz”

Açıklamanın sonunda, tüm eğitim emekçilerine çağrıda bulunularak, “Bu haksız ve hukuksuz uygulamaya karşı birlikte mücadele edelim. Eğitimde eşitlik, adalet ve bilimsel yaklaşım için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” denildi. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sermaye diktası

Sermaye diktası

İşçi başına 608 bin lira aylık kâr elde eden TÜPRAŞ, dayattığı sefalet sözleşmesine direnen işçilerin eylemlerini ‘tutanakla işten atma’ tehdidini kullanarak şimdilik bastırdı. Kimi zaman ‘demokrasi nutukları’ atan büyük sermayenin, harekete geçen işçiyi önce polisle sonra fişleyerek tehdit etmesi, ülkedeki ‘otoriterleşme’nin esasen kimin işine yaradığını ve sermaye diktasının vardığı boyutu gösteriyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
10 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et